Camp de Tarragona

LA REGULACIÓ DE L’EUTANÀSIA SUPOSA LA INCORPORACIÓ D’UN NOU DRET AL NOSTRE PAÍS

  • Sandra Guaita
  • Actualitzat:
  • Creat:

La diputada socialista explica els continguts de la nova llei que regularà l'eutanàsia

La diputada del PSC per Tarragona, Sandra Guaita, ha explicat aquest dijous que “la regulació de l’eutanàsia suposa la incorporació d’un nou dret en matèria de drets civils al nostre país. Els i les socialistes defensem la vida però també creiem que és un dret de les persones posar fi, si així ho volen, al patiment extrem que poden tenir fruït d’una malaltia greu, amb llibertat i autonomia, preservant la seva integritat i la seva dignitat.”  

 

En la mateixa línia, la diputada reusenca ha remarcat que “aquesta és una llei necessària ja que afecta als drets fonamentals reconeguts per la nostra Constitució democràtica, com el dret a la vida i a la integritat física i moral, la llibertat ideològica i de consciència i el dret a la intimitat.”

 

L’eutanàsia s’articularà com una prestació inclosa en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut i es prestarà, en conseqüència, en igualtat de condicions per a tots els ciutadans.  

 

Cal remarcar que la llei es fa amb totes les garanties ètiques i jurídiques (tant per als pacients com per al personal sanitari) per assegurar que la decisió de la persona que sol·licita l’eutanàsia sigui autònoma i lliure de pressions externes. Són requisits indispensables que es pateixi una malaltia crònica greu o bé un patiment físic o psíquic intolerable, la majoria d’edat i la plena capacitat d’obrar per sol·licitar l’ajuda a morir. “Per tant, ni inclou a menors, ni a persones sense capacitat de decisió.”

 

Tal com ha posat de relleu la diputada socialista la nova llei arriba al Congrés amb un consens molt ampli, amb un suport social superior al 70% de la població segons assenyalen totes les enquestes. A nivell polític tan sols la dreta i l’extrema dreta s’oposen a la seva regulació. “Aquesta llei vindrà complementada per la llei de mort digne i de cures pal·liatives que es tramitarà més endavant.”

 

 “Estem molt satisfets que el Govern progressista i reformista liderat pel president Pedro Sánchez sigui pioner, un cop més, en la defensa i promoció dels drets fonamentals i les llibertats de tots els ciutadans”, ha explicat.

 

Sandra Guaita ha recordat que en només tres setmanes el Govern socialista ha aprovat mesures tant importants com l’increment del salari mínim (que a les comarques tarragonines beneficiarà 14.000 famílies), l’augment també del 2% dels sous dels treballadors públics o la pujada revaloritzadora de les pensions que aquí a Tarragona afectarà positivament a més de 160.000 pensionistes.

 

En aquest sentit, ha lamentat que aquesta acció de Govern decidida i en positiu contrasta amb l’actitud intransigent de la dreta i l’extrema dreta de PP i Vox, “tan sols cal recordar les declaracions vergonyoses del portaveu del PP que va insinuar que la nova llei el que realitat buscava era reduir el deute de la Seguretat Social. Lamentable és poc...”

 

I també es diferencia de la inacció que ha demostrat aquests darrers anys el Govern de Junts per Catalunya i ERC a la Generalitat, actualment en descomposició. “Els i les socialistes d’aquestes comarques no ens cansarem de recordar que amb Governs independentistes a Barcelona les inversions de la Generalitat al Camp de Tarragona s’han reduït en dues terceres parts, passant d’una mitjana de 152 milions d’euros anuals amb Govern socialista a tan sols 48 milions d’euros ara.”

 

En contraposició, doncs, tant a la dreta com a l’independentisme, “el Govern de progrés està en marxa i va per feina, des del diàleg i la voluntat de consens, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de la gent a peu de carrer. Ningú ens distraurà d’aquest objectiu que és un compromís polític però, sobretot, el nostre imperatiu moral”, ha conclòs.