Camp de Tarragona

ESPERANÇA, PROGRÉS I AIRE FRESC

  • Joan Ruiz
  • Actualitzat:
  • Creat:

S'obre un nou període de progrés social i de diàleg per avançar

En cultura democràtica l’oposició normalment acostuma a donar 100 dies a un nou Govern abans de començar a criticar-lo. No és el cas del Govern de Pedro Sánchez a qui no s’ha ofert ni 100 segons –literalment-. Sou molts els que us heu sorprès pel to apocalíptic de les intervencions dels portaveus del PP-Vox-Ciudadanos i de les acusacions furibundes cap a un Govern constitucional i democràtic que, de fet, encara ni tan sols s’ha constituït.

 

En efecte, la dreta i l’extrema dreta asseguren que estem davant d’un Govern i d’un president “il·legítim”. Jo ho van dir quan Pedro Sánchez va guanyar la moció de censura a Mariano Rajoy. Aleshores érem “il·legítims” perquè “no han passat per les urnes”. Doncs bé, en pocs mesos hi ha hagut cinc eleccions consecutives (de les quals dues eleccions generals) guanyades totes pel Partit Socialista. Tant és, Pedro Sánchez seguia sent “il·legítim” en aquest cas “perquè no té una majoria parlamentària”. Aquesta setmana Pedro Sánchez ha estat investit president amb el vot favorable de la majoria dels diputats i diputades del Congrés. Resultat per la dreta extrema-extrema dreta? Sí, benvolgut lector, estem davant d’un president “il·legítim”. I així seguirà sent pels segles dels segles... Segons sembla només tenim Governs democràtics i presidents “legítims” quan guanya i governa la dreta, quan ho fa l’esquerra aleshores som tots víctimes del que durant el franquisme es definia com “la conspiració judeo-masònica-rojo-separatista”. En fi...

 

Deixant a banda, però, les reaccions més hostils dels que sembla que només se senten còmodes en el conflicte permanent (perquè cal recordar que PP i Vox han votat en contra del Govern de progrés però que també ho han fet Junts per Catalunya i la CUP) estic convençut que la immensa majoria de ciutadans, votin el que votin i pensin el que pensin, han percebut una certa sensació d’esperança. S’obre un horitzó que ha de deixar enrere tant l’anomenada via unilateral –bàsicament, un oxímiron- com considerar que tot el que ha passat els darrers anys es redueix tan sols a un mer tema d’ordre públic que pot solucionar la justícia per ella mateixa.

 

Els i les socialistes no volem enganyar ningú. No serem tan irresponsables com per inventar-nos que tenim un “pla secret” que assolirà màgicament no-se-què. No hi ha cap “jugada mestre”, ni cap ocurrència fruït de la improvisació. El que si que tenim és la nostra determinació absoluta de tirar endavant un programa de Govern progressista, reformista, ecologista i feminista. Per fer què? Per millorar la vida de la gent, de cadascú de vosaltres, que en això en definitiva consisteix la política. De bastir un espai de diàleg per, mitjançant el respecte, la negociació i el pacte, recuperar els consensos que teníem i que van escriure les millors pàgines de la nostra història.

 

Això serà fàcil? Serà ràpid? Res ho serà perquè venim d’uns anys en què s’han imposat les visions més radicals i intransigents d’aquells que o bé negaven el diàleg o bé assenyalaven als “traïdors” amb el dit mentre atiaven aventures basades en la faula del tot o res (que han acabat, efectivament, en res). Malgrat tot els obstacles i pals a les rodes que ens posaran, els i les socialistes entenem, fermament, que paga la pena recórrer la via del diàleg. El nostre país, els nostres fills i filles, mereixen un futur, una solució. I aquesta solució ha de ser respectuosa amb la voluntat democràtica, amb la llei, i amb les majories qualificades assenyalades tant en el nostre Estatut com en la nostra Constitució. El conflicte ja l’hem viscut amb els vells actors polítics amb els resultats per a tots coneguts, ara és l’hora del diàleg i del progrés per a tots i totes. Sí, volem passar pàgina i canviar per millorar la vida quotidiana de la gent, sense deixar ningú a banda.

 

La tasca és feixuga però el repte és realment molt il·lusionant. Anem per feina, sense respondre insults ni provocacions, però amb la determinació d’implementar un programa de Govern que faci del nostre país un dels que estigui al capdavant d’Europa en benestar social, drets i llibertats. Vàrem dir durant la campanya que ara sí i, en efecte, gràcies al vostre vot i al vostre suport ara sí, ara progrés, diàleg i esperança. Ara estabilitat i un bon Govern liderat per Pedro Sánchez. Ens hi deixarem la pell, en podeu estar segurs.