Camp de Tarragona

ÉS L’HORA DE FER PINYA

  • JOSEP FÈLIX BALLESTEROS
  • Actualitzat:
  • Creat:

L’èxit de Tarragona depèn de nosaltres, i això significa també de l’exemple que donem aquells que tenim responsabilitats polítiques a l’Ajuntament.

Antoni Rovira i Virgili va dir que no hi ha cap societat que aconsegueixi el seu benestar i el seu progrés enmig d’una crisi constant i de la divisió interna. En el mateix sentit, el president Kennedy afirmava que si partim un vaixell en dos meitats irreconciliables la nau s’enfonsarà. I tots moriran ofegats. El concepte està clar: units i sumant en positiu guanyem, dividits i enfrontats entre nosaltres perdem.

I si això és evident en situacions, diguem-ne, normals amb més motiu ho ha de ser ara en què la pandèmia del virus ens ha colpit de forma dramàtica. És moment de fer pinya, i tots els coneixedors del món casteller m’entendreu a la perfecció. És l’hora del tarragonisme inspirador que es creix en l’adversitat. El que no es rendeix mai, el que sempre s’aixeca i es manté dempeus amb un coratge indestructible.

Quan la crisi va començar vaig publicar un article al Diari demanant-vos que donéssiu el millor de vosaltres mateixos en les setmanes difícils que teníem per endavant sabent, d’antuvi, que aquest seria el vostre comportament. No em vaig equivocar. Un cop més heu estat a l’altura de les exigències del moment amb una exemplaritat digne d’elogi. Als hospitals i centres d’atenció primària, al carrer i a les cases particulars, entre els treballadors dels serveis essencials, en el voluntariat, en aquest empeny constant per ajudar a qui més ho necessita. Impressionant.

Ara bé, lamentablement, també hem vist, un cop més, com alguns utilitzaven la crisi no per fer propostes en positiu sinó per intentar ensorrar al Govern, altres ho reduïen tot a un mer tema de competències (com si no estiguéssim fent front a una pandèmia global) i uns pocs –autèntics aliats de l’expansió del virus- es dedicaven a moure les informacions falses més inversemblants a les xarxes (com dir que no hi hauria aliments als supermercats o que s’estava retenint material sanitari) tal sols per utilitzar-lo com a arma d’agitació política. Lamentable.

Els herois i heroïnes que lluiten a primer línia contra el virus no es mereixen aquestes actituds polítiques irresponsables. Els i les socialistes ho tenim clar: no importa com es digui el president del Govern, no importa com es digui l’alcalde, no importa qui sigui el nostre adversari electoral. Aquí i ara tan sols és essencial això: primer, salvar vides i derrotar al virus i, segon, preservar els llocs de treball i l’activitat econòmica sense la qual no hi ha benestar social ni progrés. I en aquest lluita justa i legítima no tenim enemics, tan sols volem aliats. No coneixem l’odi, només ens mou la disposició a vèncer al virus i els seus efectes. No busquem erosionar ningú, volem reforçar tot allò que funciona i és útil per guanyar la batalla. Sense recriminacions, sense insults i sense plantejar greuges de forma permanent.

I això val tant pel Govern d’Espanya, com pel Govern de la Generalitat, com per l’Ajuntament de Tarragona. Per això el grup municipal del PSC ha proposat a l’actual equip de Govern de l’Ajuntament un paquet de 40 mesures econòmiques i socials concretes per reactivar Tarragona quan més aviat millor. Mesures com ara implementar una ajuda directa de 300 euros per als autònoms i els mutualistes tarragonins, posar en marxa un pla per incentivar el comerç local i de proximitat així com crear una plataforma digital de comerços, o bé ampliar el fons de contingències per incrementar les ajudes econòmiques d’urgència social. Insisteixo, no ens importa –no m’importa- especular sobre a qui beneficia políticament no-se-què sinó poder mirar als ulls dels meus conciutadans amb la mirada neta i amb la convicció que estem fent tot el que és possible, en el marc de les nostres responsabilitats, per estar a l’altura moral dels herois i heroïnes que combaten el virus des de la primera línia del front.

L’èxit de Tarragona depèn de nosaltres, i això significa també de l’exemple que donem aquells que tenim responsabilitats polítiques a l’Ajuntament. En lloc de definir-nos a nosaltres mateixos per oposició a d’altres, podem reafirmar la nostra voluntat inflexible de derrotar al virus de comú acord amb ells. Això és el que ha fet gran a Tarragona en el curs de la nostra història. Això és el que ens fa ser com som, generosos i invencibles en la nostra determinació. Aquest és l’ADN moral tarragoní que ha de brillar amb força al consistori de la Plaça de la Font. Ho creia quan era alcalde i ho crec, amb més convicció encara, ara.